Rich text

Živimo u vremenu kada imamo izbor (skoro) za sve. A opet za nešto tako intimno, tako blisko našem telu i zdravlju, prosto nismo imale izbora. Klasičnu higijensku zaštitu koju sve znamo od kad smo ušle u svet žena i za koju su naše bake bile izuzetno zahvalne kad se pojavila, izmislili su i industrijalizovali muškarci. Hvala im. Želim da verujem da su uradili najbolje što su mogli. 

Iritacije, žuljanja, fleke, infekcije su nam sasvim normalne i prihvatljive jer se drukčije nije moglo. Uložena novčana srednstva i nagomilan plastični otpad za 38 godina koliko u proseku imamo menstruaciju tokom života nismo brojale jer je to nužnost i druga opcija ne postoji.

Ja sam Jelena, jedna od vas. Sve isto sam prolazila godinama, ali sam imala sreću pre tri godine da budem znatiželjna i dam šansu menstrualnim gaćicama. Opis mi je bilo super u svakom pogledu - praktičnost, udobnost, kao i iz zdrvastvenog, higijenskog, ekonomskog i ekološkog aspekta. Ali nisam bila sigurna da li će funkcionisati. Ipak, sve su se kockice sklopile i zaista sam bila prezadovoljna proizvodom od samog početka. Menstrualne gaćice su u Francuskoj, gde živim već 12 godina, prihvaćene kao redovna vrsta zaštite. Milioni žena širom sveta su ih usvojile kao standardni vid higijenske zaštite i ne vraćaju se unazad. Svedoče o njihovoj efikasnosti, odličnim rezultatima kod endometrioze, odliva i čestih infekcija.  Objašnjenje je sasvim prosto - bambusovoo platno od kojeg su napravljene ima prirodno provetravanje, izuzetnu upijajuću moć i pomaže telu da samoreguliše tokove.

Loona je nastala iz želje da omogućim svim ženama da prijatno provedu “one dane”, koji ipak predstavljau 10 godina našeg života ! Želim da ženama u Srbijim i regionu, omogućim izbor, lakše menstruacije i uštedu.

O ovome nisam ranije pričala sa prijateljicama u Srbiji jer ono malo vremena što provodimo zajedno iskoristimo na lepši način, higijenska zaštita nije bila tema. Kada je moja sestričina od 12 godina ušla u svet žena, odmah sam pomislila da treba da joj predložim gaćice ako već za njih nije čula, to je prosto bilo evidentno. Zašto da prolazi kroz sve kroz šta smo prošle njena mama, baka i ja. Ali, u Srbiji ih nije bilo lako naći. Jedini model koji smo našle nije odgovarao njenim izutetno obilnim ciklusima. I eto… 

Ja sam već isprobala razne opcije koji postoje na francuskom tržištu, za nju sam tražila specijalne, super super super upijajuće i danas ti predstvaljam najbolje modele koji su  “položili testove” i imaju najbolji odnos cene, dizajna i upijajućih moći. Probale su ih i starije i mlađe žene, različitih konstitucija, životnih potreba i navika. U prvi mah rezervisane i sumnjičave (kako ti se to nosi ceo dan i još da ih perem sa ostalim vešom), a potom i oduševljenje nakon testiranja, su me ubedile da ovo svaka žena treba barem da proba. 

Predstvaljam ti ih sa iskrenom, drugarskom preporukom i željom da ne osećaš nikakav pritisak u vezi sa tim. Zato želim da te ništa ne košta da ih testiraš. Uzmi jedne, testiraj ih tokom jednog ciklusa i ako nisi ubeđena u korisnost proizvoda, vraćamo ti novac.